Scheltema huurt op Rokin Amsterdam

Scheltema huurt op Rokin Amsterdam

Boekhandel Scheltema verhuist na 30 jaar aan het Koningsplein in de eerste helft van 2015 naar het Rokin 9-15, bij de uitgang van de toekomstige Noord-Zuidlijn.

De boekwinkel heeft vandaag het huurcontract ondertekend met belegger en ontwikkelaar de Emmes Group, tevens eigenaar van het pand. Het nieuwe Scheltema-pand op het Rokin 9-15, genaamd ‘de Roos’ (naar de ooit daar gevestigde kunsthandel en veilinghuis C.F. Roos & Co), ligt vlak naast het toekomstige Marks & Spencer op de hoek van het Rokin en de Nes. Het Rokin ondergaat momenteel een ingrijpende renovatie met als doel winkelgebied ‘de rode loper’ te creëren. Onderdeel van het plan is een breed wandelgebied, met bomen en terrassen.

Harold Zwaal, directeur Scheltema: “Sinds de redding door Novamedia eerder dit jaar zit Scheltema weer in de lift. Omdat het lopende huurcontract aan het Koningsplein definitief afliep, moesten we op zoek naar een plek. We gaan dit pand uit 1911 met oog voor de historische waarde duurzaam renoveren. Naast de grootste sortering boeken in Amsterdam willen we een plek creëren waar je je terug kunt trekken om te werken, een boek te lezen of iets te eten of te drinken. Ook zullen we doorgaan met het organiseren van evenementen om boeken meer onder de aandacht te brengen.’

Scheltema werd vertegenwoordigd door P van den Bosch Bedrijfsmakelaars.

Met deze verhuizing komt Scheltema terug op de plek waar zij ooit begon. Oprichter J.H. Scheltema startte op 6 juni 1853 een boekwinkel op de hoek van de Beurssteeg en de Kromelleboogsteeg, wat later Rokin is gaan heten. Vanaf 1885 was de winkel al een aantal jaren gevestigd op het Rokin 74-76. Scheltema was sinds haar oprichting onderdeel van diverse fusies en overnames, waaronder Selexyz en Polare. In 2014 heeft Novamedia Scheltema een doorstart gegeven.