Kantoorruimte te huur of een kantoorruimte huren?

U heeft een prachtig kantoorpand in hartje Amsterdam en daarmee veel kantoorruimte te huur staan, maar weet u wel hoe u het bij de juiste huurders brengt? Of wellicht wilt u een kantoorruimte huren, maar bent u wel op de hoogte van alle valkuilen?

Een kantoorruimte te huur hebben staan of een kantoorruimte huren brengt best veel risico’s, vraagstukken en denkwerk met zich mee. Wellicht weet u precies wat u zoekt in de kantoorruimte die u wilt huren, maar er zijn veel relevante vragen die niet voor de hand liggen, waar u wel over na moet denken. Of u nu een kantoorruimte te huur heeft, of u wilt een kantoorruimte huren, u moet in ieder geval over de volgende aspecten nadenken.

Scenario 1: kantoorruimte te huur

Als u een kantoorruimte te huur heeft staan, bijvoorbeeld in Amsterdam, bent u vast geen leek op het gebied van commercieel vastgoed. Dat betekent niet dat een second opinion niet relevant kan zijn, integendeel. We zetten wat vragen op een rij voor het geval u een kantoorruimte te huur heeft:

  • Wellicht bent u net gestart als vastgoedbelegger, of is er via een andere omweg een kantoorpand in uw vermogen belandt. Wij komen alles tegen. Hoe laat u weten dat u een kantoorruimte te huur heeft? Hoe bepaalt u welke doelgroep u wilt aanspreken? Heeft u nagedacht over synergie tussen huurders, waarmee u een gunstig vestigingsklimaat creëert. Denk er bijvoorbeeld over na hoe u een veelzijdigheid aan huurders kunt aantrekken, die goed met elkaar kunnen samenwerken en zich daarom graag in uw kantoorruimte vestigen: een marketingbureau, een advocatenkantoor, een accountant etc. Zij kunnen onderling diensten uitwisselen;
  • U heeft een kantoorruimte te huur, maar denkt u wel na over alle consequenties daarvan? Onderhoudskosten, bestemmingsplannen van de gemeente Amsterdam, normen voor de ventilatie van het gebouw, brandveiligheid, AED’s op iedere verdieping etc. Benader eens een deskundige met al deze vragen!
  • Doorziet u de gehele juridische complexiteit van een kantoorruimte te huur hebben? Heeft u waterdichte huurovereenkomsten? Loopt u geen risico’s voor het niet naleven van wettelijke normen? Heeft u scherp welke vergunningen u nodig heeft? Dient u een gebruikersvergunning aan te vragen bij de Gemeente Amsterdam? En volstaat de huidige brand-/ontruimingsinstallatie binnen de gehuurde kantoorruimte.

Uiteraard speelt er veel meer als u een kantoorruimte te huur heeft. Als u bij een van de vorige vragen niet het antwoord paraat had, is het verstandig een expert om advies te vragen. Daarmee voorkomt u onnodige kosten in de toekomst!

Kantoorruimte te huur of een kantoorruimte huren?    Kantoorruimte te huur of een kantoorruimte huren?

Scenario 2: kantoorruimte huren

U bent uw gedeelde flexwerkplek in Amsterdam zat, of u wilt uitbreiden en een eigen kantoorruimte huren. Een kantoorruimte huren lijkt makkelijker dan het is. Zo moet u goed in kaart hebben welke eisen u stelt aan de kantoorruimte:

  • Hoeveel medewerkers denkt u over 5 jaar te hebben? Kunt u dan gemakkelijk meer kantoorruimte huren door middel van uitbreiding, of moet u dan weer verhuizen? Is die flexibiliteit ingebouwd in de huurovereenkomst? Heeft u een aparte ruimte nodig voor opleidingen/presentaties? Heeft u naast kantoorruimte ook een productieruimte of opslagruimte nodig?
  • U heeft een kantoorruimte op het oog? Let op! Een kantoorruimte huren kan veel haken en ogen meebrengen. Is er binnen een aantal jaar groot onderhoud nodig waardoor u gehinderd wordt in uw werkzaamheden? Wat voor andere bedrijven zitten in het pand (wellicht alleen concurrenten)? Is er wel een mooie ontvangsthal voor het geval u bezoek wilt ontvangen? Zijn er wel faciliteiten in de omgeving die u nodig heeft (winkelcentra, horeca)? U wilt een kamer inrichten als sportzaal voor uw personeel, maar wat is de exacte vloerbelasting? Is de ventilatie/klimaatinstallatie in het gebouw wel in orde zodat uw medewerkers prettig kunnen werken?
  • Kent u de juridische consequenties van een kantoorruimte huren? Neemt u wel de juiste verplichtingen op u? Is de verhuurder wel een betrouwbare partij of zijn er doorgaans problemen? Welke contractuele of bouwkundige restricties gelden er bij het herindelen van de kantoorruimte?

Kantoorruimte te koop

Ook voor de koop/verkoop van een kantoorruimte kunt u bij ons terecht. Bij de koop/verkoop van een kantoorruimte spelen vergelijkbare vraagstukken als bij de huur/verhuur. Bij de koop/verkoop van kantoorruimte in Amsterdam zijn er echter nog veel meer aspecten. Zo is de overdracht ingewikkelder met een notariële akte en moet de koop/verkoop worden ingeschreven in de openbare registers.

Als nieuwe eigenaar hoeft u niet ook op de hoogte te zijn van alles vraagstukken rondom de kantoorruimte die u heeft gekocht. We staan u graag bij in het onderhandelingsproces en adviseren graag over bijvoorbeeld bestemmingsplannen, het laten doen van een bodemonderzoek enz.

Als verkoper heeft u wellicht ook niet in kaart hoeveel de kantoorruimte waard is. Er zijn veel factoren die op de waarde inspelen: Bouwjaar, ligging, veiligheid van directe omgeving, vraag en aanbod etc.

De koop/verkoop van een kantoorruimte brengt dus veel met zich mee. Laat u zich goed informeren en adviseren door een expert.

Conclusie

Er is veel om over na te denken als u een kantoorruimte te huur heeft, of bij een kantoorruimte huren. Om risico’s zoveel mogelijk te minimaliseren is het goed om u bij te laten staan door een expert. Dan is bedrijfsruimte huren veilig en een bedrijfsruimte te huur is helemaal geen risico! Ook voor de koop/verkoop van een kantoorruimte is het verstandig extra expertise mee te laten kijken.

In beide gevallen adviseren wij u met plezier. Stel ons uw vraag via de website of bel ons gerust.

Bekijk ook het meeste recente aanbod van commercieel onroerend vastgoed.