Winkelruimte huren of kopen in Amsterdam?

U heeft een winkel en wilt een andere winkelruimte huren die beter bij uw wensen past. Zo heeft u bijvoorbeeld een winkel in een smalle straat in Amsterdam, maar wilt u liever een winkelruimte huren in een drukke winkelstraat in Amsterdam. Waar let u dan op? Of wellicht bent u juist degene die een winkelruimte te huur heeft in die drukke winkelstraat in Amsterdam.

Winkelruimte te huur

Met een winkelruimte te huur bent u vast deskundig op het gebied van zakelijk vastgoed. Misschien ook niet, of u wenst een second opinion! Wij zetten in ieder geval wat concrete vragen en aandachtspunten op een rij, voor het geval u een winkelruimte te huur heeft. Want uw winkelruimte te huur moet wel worden verhuurd.

Er zijn een aantal belangrijke zaken waar u op moet letten als u een winkelruimte te huur heeft:

  • Uw winkelruimte te huur (leegstand) is kostbaar. Niet alleen voor de huurder, juist ook voor verhuurder! Zo zijn er onderhoudskosten, kwaliteitsvereisten, belastingen en wellicht moet u een erfpachtcanon betalen omdat de winkelruimte te huur op erfpachtgrond van gemeente Amsterdam is gelegen. Een makelaar kan helpen met het taxeren van uw winkelruimte te huur en het financiële plaatje in beeld brengen;
  • Een winkelruimte te huur hebben is veelal niet goed voor het straatbeeld, de te realiseren prijzen en moet zo spoedig mogelijk verhuurd worden aan een passend partij. Daarom moet u het juiste publiek aantrekken voor de winkelruimte te huur. Er zijn goede marketeers en professionele makelaars die u helpen bij het in kaart brengen van de ideale huurder, en zij weten de winkelruimte te huur bij hen onder de aandacht te brengen;
  • Hoe zit het met de huurovereenkomsten? Is uw winkelruimte te huur wellicht een monument? Hoe zit het met onderhoud, winkeliersverenigingen, verplichte bijdrage, richtlijnen qua openingstijden, veiligheid etc.? Uw winkelruimte te huur is onderhevig aan veel regelgeving. Een deskundige bedrijfsmakelaar kan u hierbij verder helpen om tot een positief resultaat te komen.

Natuurlijk is dit niet het enige dat speelt als u een winkelruimte te huur heeft. Dat valt niet even kort in kaart te brengen. Daarom is het lonend om u door een expert te laten adviseren.

Winkelruimte huren of kopen in Amsterdam?    Winkelruimte huren of kopen in Amsterdam?

Winkelruimte huren

U kunt ook de partij aan de andere kant zijn: u wilt een winkelruimte huren in Amsterdam. Hoe vindt u dan de juiste winkelruimte? Een winkelruimte huren brengt meer met zich mee dan u wellicht verwacht. Ook bij een winkelruimte huren is het lonend een professional te betrekken. Hier in ieder geval wat punten:

  • Wat voor eisen stelt u aan de winkelruimte? Hoe staat het met de huidige klimaatinstallatie? Dient er een overname som betaald te worden? Heeft u voldoende presentatieruimte in de winkel? Hoe zit het met de vloeren en wat is de vloerbelasting?
  • U weet welke winkelruimte u wilt huren? Pas op! Een winkelruimte huren is niet transparant, er kunnen veel addertjes zijn. Is er asbest aanwezig? Voldoet de winkelruimte aan wettelijke voorschriften? Hoe zit het met de criminaliteit in de buurt? Een winkelruimte huren is meer dan de ruimte selecteren, er is gedegen onderzoek bij nodig;
  • Aan een winkelruimte huren zitten juridische consequenties. Welke vergunningen heeft u nodig voor het soort winkel dat u wilt exploiteren? Is het huurcontract wel waterdicht? Welke verplichtingen neemt u op u?

Winkelruimte kopen

Bij de koop/verkoop van een winkelruimte zijn er meer zaken om te overwegen. Denk er bijvoorbeeld aan dat bij de koop/verkoop van een winkelruimte een notariële akte en inschrijving in de openbare registers vereist is.

Als nieuwe eigenaar van een winkelruimte kan er veel over u heen komen. Na de koop blijkt bijvoorbeeld ineens dat u meer vergunningen nodig had dan u dacht of de winkel die u wilt exploiteren past niet in het bestemmingsplan. Wij adviseren u daar graag van tevoren volledig over zodat u na de koop niet tegen onvoorziene problemen aanloopt.

Ook bij de verkoop van een winkelruimte zijn er veel aspecten te overwegen waar u nog nooit over heeft nagedacht. Weet u wel wat nodig is voor een geldige overdracht van de winkelruimte? Hoe voorkomt u dat u later in een geschil beland omdat u vergeten was bij de verkoop relevante eigenschappen van de winkelruimte te vermelden? Ook als verkoper is het goed om extra expertise mee te laten kijken tijdens het proces.

De koop/verkoop van een winkelruimte omvat vaak meer dan van tevoren was geraamd. Laat u zich goed bijstaan en adviseren door een expert.

Conclusie

Een winkelruimte huren omvat veel aspecten, net als wanneer u een winkelruimte te huur heeft. Laat u door een expert adviseren, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Zo wordt een winkelruimte huren zorgeloos, en een winkelruimte te huur aanbieden wordt leuker als alles klopt!

In beide gevallen bieden wij u graag deskundig advies. Stel ons uw vraag via de website of bel ons gerust.

Bekijk ook het meeste recente aanbod van commercieel onroerend vastgoed.